2015. február 22., vasárnap

A csegelyek feliratai

A csegelyeken, azaz a kupoladob és a tartóoszlopok fejezetei közötti gömbháromszögekben sugárzó napkorongot mintázó aranyszínű mozaikmezőkön három fogalmat jelentő négy héber szó olvasható. A dél-keleti oldalról indulva (a héber írás irányának megfelelően) bal felé haladva: 1. a törvény (a Tóra), 2. az Isten-szolgálat, 3.‒4. a jótékonyság gyakorlása.

                                  Nyugat                                                    Kelet                      4.                            3.                               2.                          1.                    


תּוֹרָה         עֲבוֹדָה      (גְמִילוּת        חֲסָדִם)
                  (a jótékonyság gyakorlása)                   Isten-szolgálat                  törvény


E négy szó egy Talmud-idézetre (Atyák bölcsesége 1:2) utal:

שִׁמְעוֹן הַצַּדִּיק הָיָה מִשְּׁיָרֵי כְנֶסֶת הַגְּדוֹלָה. הוּא הָיָה אוֹמֵר, עַל שְׁלשָׁה דְבָרִים הָעוֹלָם עוֹמֵד, עַל הַתּוֹרָה וְעַל הָעֲבוֹדָה וְעַל גְּמִילוּת חֲסָדִים
Simeon, a szentéletű, a Nagy Gyülekezet egyik utolsó tagja, ezt tanította: Három dolog tartja fenn a világot: a törvény, az Isten-szolgálat és a jótékonyság gyakorlása.

A babiloni Talmud híressé vált vilnai (vilniuszi) kiadásának a fenti idézetet tartalmazó oldala a csegelyeken szereplő szavak kiemelésével:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése